05-07-2024

Maak kennis met de UU talks

Duik samen met wetenschappers dieper in actuele thema's

Maak kennis met de UU talks

Hier zijn 6 inspirerende talks over actuele thema's met wetenschappers van de Universiteit Utrecht.

Mogen we ingrijpen in het brein van criminelen? Waarom wordt de ene persoon wel verslaafd en de andere niet? En waarom heet deze planeet eigelijk ‘aarde’, als ze vooral oceaan is? Maak kennis met de UU Talks en duik samen met wetenschappers dieper in actuele thema's. 

In samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht organiseren we een serie inspirerende talks voor meer kennis en context rondom diverse thema's. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht bieden diepgaande inzichten in actuele onderwerpen en nemen je mee naar hun fascinatie. Kom langs en vraag de wetenschappers alles wat je wilt weten.

1. UU Talk Amerika en de Verkiezingen

Do 31 okt 2024 19:30 | Dr. Markha Valenta

Zijn er parallellen uit de Amerikaanse verkiezingen te trekken met de ontwikkelingen in Nederland? Kan Biden het tij van het gepolariseerde debat keren? En wat is de staat van de Amerikaanse democratie met een presidentskandidaat die de rechtsorde publiekelijk ondermijnt?

Dr. Markha Valenta neemt je mee naar Amerika in haar UU talk over de Amerikaanse Verkiezingen. Valenta is universitair docent en onderzoeker aan het Universiteit Utrecht. Zij onderzoekt de invloed van globalisering en wereldpolitiek op samenlevingen en democratieën. Gericht op voornamelijk de Verenigde Staten, Nederland en India.

Hier wil ik bij zijn
1. UU Talk Amerika en de Verkiezingen
1. UU Talk Amerika en de Verkiezingen

2. UU Talk Neurotechnologie en Strafrecht

Do 28 nov 2024 19:30 | Prof. Dr. Gerben Meynen

Mogen we ingrijpen in het brein van criminelen? Nieuwe technologieën stellen ons in staat het brein beter te begrijpen en zelfs te veranderen. Binnen het strafrecht doet Meynen onderzoek naar de ethische en juridische grenzen van deze (mogelijk zeer ingrijpende) ontwikkelingen. 

Omdat veel van deze technologieën nu nog niet bestaan, spreekt Meynen wel van neuro-science fiction. Willen we echter ook in de toekomst verantwoord omgaan met ons strafrecht, dan is het belangrijk om nu al over de impact van deze ontwikkelingen na te denken en erover met elkaar in gesprek te gaan. 

Vertel mij meer
2. UU Talk Neurotechnologie en Strafrecht
2. UU Talk Neurotechnologie en Strafrecht

3. UU Talk Alcohol, Verslavingsgevoeligheid en Controleverlies

Do 23 jan 2025 19:30 | Dr. Heidi Lesscher

Waarom wordt de ene persoon wel verslaafd en de andere niet? Wat is de invloed van vroege levenservaringen of genetica? Dr. Heidi Lesscher is Universitair Hoofddocent van de onderzoeksgroep Neurobiologie. Volgens Lesscher valt er nog veel te verbeteren in het behandelen van verslavingen. 

De behandelmethoden zijn beperkt in effectiviteit. Ze zijn bovendien vooral gericht op volledige onthouding of verlaging van de belonende werking van verslavende stoffen. Maar wellicht richten we ons niet op de juiste doelen. Misschien is het beter als we zouden streven naar herstel van controle over middelengebruik. 

Hier wil ik meer over weten
3. UU Talk Alcohol, Verslavingsgevoeligheid en Controleverlies
3. UU Talk Alcohol, Verslavingsgevoeligheid en Controleverlies

4. UU Talk De Oceaan

Do 20 feb 2025 20:00 | Oceanograaf Professor Erik van Sebille

Waarom heet deze planeet eigenlijk ‘Aarde’, als ze vooral oceaan is? Oceanograaf Erik van Sebille neemt je in zijn theatercollege mee op reis door wereldzeeën. Zeventig procent van de oppervlakte van onze planeet is oceaan. We hebben betere kaarten van het oppervlak van de planeet Mars, dan van de bodem van onze eigen wereldzeeën. 

Waarom is het zo moeilijk om de oceaan in kaart te brengen?  En wat voor uitdagingen komen ze tegen op zee? Aan de hand van zijn eigen, bijna-fatale reis naar Antarctica vertelt hij hoe de oceaan een cruciale rol speelt in het wereldwijde ecosysteem en het klimaat. 

Hier wil ik bij zijn
4. UU Talk De Oceaan
4. UU Talk De Oceaan

5. UU Talk Het Amazonegebied en Ecosystemen

Zo 23 maart 2025 13:30 | Dr. Edwin Pos

Hoe werken ecosystemen? Dr. Edwin Pos is evolutionair bioloog en heeft veel expedities door het Amazone woud gemaakt. Waarom speelt biodiversiteit daar zo'n grote rol? En wat is eigelijk het Amazonegebied?

Pos is wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht en universitair docent aan het departement Biologie. Zijn werk benadrukt een interdisciplinair perspectief, waarin hij principes uit de natuurkunde, wiskunde en informatica toevoegt aan de ecologische ‘toolbox’.

Vertel mij meer
5. UU Talk Het Amazonegebied en Ecosystemen
5. UU Talk Het Amazonegebied en Ecosystemen

6. UU Talk De Bijen en Biodiversiteit

Zo 20 april 2025 13:30 | Dr. Marie Jose Duchateau

Naar de woorden van Einstein: “Als de bij uitsterft, heeft de mensheid nog maar vier jaar te leven.”  Duchateau is gedragsbioloog en gespecialiseerd in de evolutie van sociaal gedrag bij bijen. Ze deed twintig jaar lang onderzoek naar de kolonievorming van hommels. Voorheen was ze lange tijd imker en betrokken bij het imkeronderwijs van de Nederlandse Bijen Vereniging.

Hoe komt het dat we zonder de bij geen zaden, vruchten en bepaalde groenten meer zouden hebben? Wat zijn oorzaken van het uitsterven van bijen en is hier nog wel iets aan te doen? 

Daar wil ik achterkomen
6. UU Talk De Bijen en Biodiversiteit
6. UU Talk De Bijen en Biodiversiteit

Nieuwsgierig naar theater voorstellingen met een actuteel thema?

Ontdek de programmalijn ‘’Wat Speelt Er?''.

Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we theater voorstellingen met een actueel (sociaal-)maatschappelijk thema. Deze voorstellingen zetten je aan het denken, bieden nieuwe perspectieven en zorgen ervoor dat je erover in gesprek gaat. En dat gesprek moedigen we maar al te graag aan. 

Bekijk de voorstellingen