Jezelf zijn is makkelijk, het zijn anderen die dat moeilijk maken.
De voorstelling ‘Gendermonologen’ komt op zaterdag 17 februari naar Podium Hoge Woerd. Hierin staat de vraag centraal wat het betekent om niet in het binaire gender-plaatje te vallen. Ondersteund door zang, dans en tekst staan de persoonlijke verhalen van vijf jonge mensen centraal die daarover kunnen meepraten. Wat maakt dat acteur en regisseur Raymi Sambo hier een voorstelling over heeft willen maken?
Je kent Sambo hoogstwaarschijnlijk van zijn rol in de televisieserie All Stars, maar met zijn Stichting Raymi Sambo Maakt produceert hij al ruim twintig jaar ook zijn eigen theatervoorstellingen. ‘Gendermonologen’ is zijn nieuwste, en hij schoof onlangs aan in het radioprogramma ‘De nacht van’ op NPO Radio 1 om daarover te praten. In aanloop naar zijn voorstelling in Podium Hoge Woerd verzamelen we een paar highlights uit dat gesprek voor je.
Trend
Sambo weet nog goed wat het sleutelmoment was dat hij besloot een voorstelling te maken over dit thema. “De aanleiding was een goede vriend die bij mij ‘uit de kast’ kwam als transman, iets wat ik trouwens allang wist. Vanaf dat moment ben ik me hier veel meer gaan verdiepen. Als je gender niet in het ‘normale plaatje’ past stuit dat vaak op onbegrip, het wordt zelfs een trend genoemd. Maar ik denk: moeder natuur komt in verschillende smaken. Dat kan gaan over kleur, over mensen met een beperking, iemand die geboren is als jongen maar zich een meisje voelt. En daartussen zit heel veel. Je kunt je afvragen of we nou echt zoveel verschillen van elkaar, en daar draagt deze voorstelling aan bij.”
Vragen om begrip
De 52-jarige maker is duidelijk over de boodschap van Gendermonologen: “Er worden queer-voorstellingen gemaakt waarin vaak wordt gevraagd om begrip. Ik ben daar heel erg klaar mee. Deze voorstelling is een anarchistische voorstelling. Als je er niet mee kunt dealen, dan is dat jouw zaak. Dit is wat we willen vertellen, en als het na de voorstelling niet tot je is doorgedrongen, dan is het your loss.”
Curaçao
Raymi, zelf queer vader van een zoon van 6, komt oorspronkelijk van Curaçao. Hoe zit het daar eigenlijk met de acceptatie rondom dit thema? “Het stigma is dat we daar heel erg achter lopen, maar dat is niet zo. Mensen praten daar misschien minder over dit soort zaken ten opzichte van Nederland, maar wij lopen hier ook nog achter hoor. In feite is het wat betreft acceptatie in Caribische gebieden veel respectvoller en veiliger dan hier in Nederland. Mensen van de eilanden laten mensen meer in hun waarde, ook uit een soort onwetendheid. Maar absoluut, er mag veel meer over gender worden gepraat binnen de Caribische gemeenschap.”