Vanwege het grote succes en de prachtige ontvangst door pers en publiek keert de dansvoorstelling STORM dit seizoen terug en is deze ook in onze zaal te zien. Wij gingen in gesprek met choreograaf Harijono Roebana.
STORM is een unieke samenwerking tussen componiste Calliope Tsoupaki, die durft te denken vanuit beweging, en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana die vormgeven aan klank. Vitale emoties, ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een stormachtige voorstelling met zes dansers en drie musici.
Waarom sluit juist de muziek van componiste Calliope Tsoupaki zo goed aan bij deze voorstelling? Wat maakt haar hiervoor uniek?
Het is fascinerend om mee te maken hoe Calliope in onze studio de musici niet als componist bijstuurde, maar hen aanspoorde om de muziek met hun hele ziel en zaligheid te spelen. Calliope is aan de ene kant een hooglijk gerespecteerde componist van de meest uiteenlopende klassieke muziek en aan de andere kant die warmbloedige Griekse die met veel vuur, betrokkenheid en plezier haar meningen en gevoelens deelt. STORM maakten we in een periode met hoogoplopende emoties in de wereld en de muziek is daar met al haar directheid en toegankelijkheid een uitdrukking van. Calliope volgt de Griekse traditie van Taximi, van improvisaties, uitmondend in dansritmes die je als publiek helemaal meeslepen. Dans en muziek zijn een echo van Griekse volksfeesten. Die echo wint aan momentum door nieuwe ordeningsprincipes waarbij dans en muziek versmelten in een ritueel met onderhuidse emoties die bij vlagen tot expliciete uitbarsting komen.
Storm is een samenspel tussen compositie en dansers. Kun je ons meenemen in het maakproces? Wordt er bijvoorbeeld eerst een compositie gemaakt en vervolgens de choreografie, of andersom?
Wij maken ons dansmateriaal los van de muziek. We creëren een pad voor afzonderlijke lichaamsdelen door de ruimte, waar nog heel veel mee gedaan kan worden; denk aan tempo, timing, karakter, interpretatie etc. Calliope kwam naar onze studio en liet zich inspireren door wat ze zag. Het dansmateriaal dat haar inspireerde voor het schrijven van een stuk muziek werd vaak niet het dansmateriaal dat wij aan die muziek koppelden. De relatie tussen die muziek en dans was vaak te intiem, klopte te goed. Daarom gebruikten we dan weer ander bewegingsmateriaal. Juist door het contact tussen dans en muziek ontstaat er een spanningsveld, waaruit bijzondere dingen voortkomen.
Door ordening van het materiaal, de intuïtie van de makers en de persoonlijke inbreng van de spelers ontstaat gaandeweg een thematiek die alle elementen van de voorstelling verbindt: de poging om als individu boven jezelf uit te stijgen; om in extase - ex-stasis- buiten jezelf te treden. Een poging die gedoemd is te mislukken.
Zijn er al toekomstplannen die je met ons kunt delen? Wat kunnen we in de nabije toekomst nog verwachten?
Behalve STORM speelden we de afgelopen periode SILENZIO - getekend door de donkere kleuren van oorlogsdreiging – en CABARET DECONSTRUIT – een lichtvoetig dansepos dat preludeert op het einde van de wereld; allemaal succesvolle, door pers en publiek zeer goed ontvangen voorstellingen waarin livemuziek een hoofdrol speelt. Voor onze inspanningen op het gebied van dans en muziek ontvingen we dit jaar de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds’79.
In oktober 2024 gaat EUTERPIANS in première waarin drie excellente, eigenzinnige vrouwelijke musici met hun muziek en hun lichaam deel uit maken van de choreografie: celliste Maya Fridman, geroemd om haar bevlogen spel en onvoorwaardelijk theatrale inzet, percussioniste Marianna Soroka, een multi-instrumentalist die met psalterion en vibrafoon net zo thuis is in oude - als in hedendaagse muziek, en niet in de laatste plaats zangeres Elisabeth Hetherington met wie we al vaker hebben samengewerkt en die een loepzuivere sopraan koppelt aan een grote passie voor dans.
Samen met het niet geringe potentieel van de dansers van LeineRoebana geven ze op eigenzinnige, evocatieve wijze gestalte aan de specifieke kracht die vrouwen eigen is. Krachtige vrouwen en verleidelijke mannen die hun excellente kwaliteiten in de waagschaal stellen om met middelen van het heden en verleden te verwijzen naar de toekomst waarin de thematiek van het vrouwelijke van alle tijden blijkt.
Kom kijken naar STORM, een voorstelling die je fysiek meesleept en die de zomer naderbij brengt. Bezoek deze DansDonderdag op 11 april om 20:30 uur in Podium Hoge Woerd!
Trailer Storm
Inleiding
Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over een voorstelling of theatermaker? Bij de voorstelling Storm is er een inleiding. In een inleiding nemen we je mee in de achtergronden en drijfveren van deze theatermakers en krijg je een beter beeld van de voorstelling.
De inleidingen vinden plaats in onze studio. Een plaats reserveren voor de inleiding kan direct bij het kopen van een ticket en kost € 1,- per persoon. Voor de inleiding halen we je 35 minuten voor aanvang op bij de balie van Castellum Hoge Woerd.