vr 06 oktober
Interview met klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp
Over de voorstelling Overvloed: “Deze voorstelling is waarschijnlijk een van de leukste manieren om je kennis over klimaatverandering bij te spijkeren.”
In het kader van het herdenkingsjaar slavernijverleden maakt zij het theaterconcert Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin. Toen haar dochter Victoria aan Calister vroeg waar ze vandaan kwam, besloot ze haar wortels op Curaçao te onderzoeken. Want wat wist ze eigenlijk zelf over haar familieverleden? Haar bevindingen verwerkte ze zowel in de tv-documentaire Tula leeft! als in de voorstelling Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin.
Bekroond met een Edison en als Ridder in de orde van Oranje-Nassau is Izaline zeer populair op Curaçao en zingt zowel in haar moedertaal Papiaments als in het Spaans, Nederlands, Engels en Portugees. Ze wordt ook wel ‘de koningin van de Antilliaanse jazz’ genoemd: haar muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland en jazz.
Izaline was onlangs ook te gast bij NPO Radio 1 Nooit meer slapen - Luister dat interview hier terug
Wie zijn Juliet en Tula?
“In 2013 maakte ik de muziektheatervoorstelling Geen Liefde Zonder Vrijheid, deze voorstelling heeft veel voor mij betekend. Mijn nieuwe voorstelling is persoonlijker, het gaat over mijn betovergrootmoeder Juliet. Ik vertel over de waargebeurde geschiedenis van mijn voorouders en de oorsprong van mijn familienaam. In dit herdenkingsjaar vieren we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Juliet leefde van 1836 tot 1875 en maakte het mee: de slavernij én de afschaffing daarvan.”
Samen met Thijs Borsten heb ik onlangs de muziekdocumentaire Tula leeft! gemaakt. Tula was de leider van de grootste opstand tegen slavernij op Curaçao in 1795. Deze opstand markeert het begin van de vrijheidsstrijd op Curaçao, vele jaren voordat de slavernij door Nederland definitief zou worden afgeschaft in 1873. Tula werd na verloop van tijd symbool van het verzet tegen de slavernij en tegen de Nederlandse overheersing. Pas in 2010 werd hij op Curaçao uitgeroepen tot nationale held en op 3 oktober 2023 wordt hij officieel door Nederland gerehabiliteerd; van misdadiger tot vrijheidsstrijder. In deze nieuwe voorstelling laat ik zien wat de vrijheidsstrijd van Tula, Juliet heeft gebracht, hoe het haar leven heeft beïnvloed."
Muziek uit Curaçao
“De slavernij en muziektradities van Curaçao hebben altijd mijn interesse gehad. De slavernij heeft haar stempel gedrukt op de cultuur van Curaçao. Als je de muziek van Curaçao gaat onderzoeken, ontdek je dat de instrumenten, ritmes en dansen uit Afrika komen. Ik ben op zoek gegaan naar traditionals en heb deze oude songs aangepast voor dit programma. Ook heb ik nieuwe nummers geschreven. Samen met mijn gitarist Ed Verhoeff heb ik de liedjes bewerkt voor percussie en trombone. Met mooie muziek, en door mijn familiegeschiedenis te plaatsen in een cultuurhistorische context, verbind ik ons verleden met het heden.”
Wat heb je over je betovergrootmoeder geleerd?
"Ik wilde ervaren wat het betekende om een slaafgemaakte vrouw in de 19e eeuw op Curaçao te zijn. Door het leven van mijn voormoeder ben ik daar veel over te weten gekomen. Zij was een gewone vrouw, zoals vele andere zwarte vrouwen die in de 19e eeuw op Curaçao, Bonaire en Aruba leefden. Vrouwen zonder aanspraak op geld of bezit, zonder mogelijkheden om het eigen lot te bepalen. Deze vrouwen leidden een hard leven onder zware omstandigheden zonder enig comfort met veel verdriet om de dood van geliefden. Ze hadden ongetwijfeld goede dagen waarin ze plezier hadden, maar meestal was het vechten om te overleven. Deze voorstelling is een eerbetoon aan de dappere vrouwen zoals mijn betovergrootmoeder, die dankzij hun incasseringsvermogen en taaiheid overleefden, en kinderen grootbrachten.
“Dit verhaal moét ik gewoon vertellen. Ik breng Juliet tot leven door het publiek mee te nemen naar Curaçao. Je wordt niet alleen vermaakt met boeiende verhalen en mooie liedjes, maar je leert tegelijk ook iets over ons gezamenlijke slavernijverleden, dat niet zo ver van ons af ligt als veel mensen denken.”